Conflict rechters en Teeven over veelplegers

Een succesvolle behandeling voor veelplegers wordt zelden opgelegd omdat rechters het een te zware maatregel vinden. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is ontevreden en wil dat rechters vaker voor deze speciale straf kiezen, schrijft het AD donderdag.

De behandeling, een verblijf in de Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD), wordt in nog geen tien procent van de gevallen opgelegd. Dat blijkt volgens de krant uit onderzoek dat Teeven donderdag naar de Kamer stuurt. Vooral jongeren krijgen de straf zelden opgelegd. Vorig jaar gebeurde dat bij slechts zeven jongvolwassenen.

De rechters hebben volgens de onderzoekers een verkeerd beeld van de behandeling. Ze zouden het verblijf in de inrichting zien als een strenge vorm van gevangenisstraf, waar veelplegers eerder slechter dan beter van worden. Met voorlichting wil Teeven de rechters overtuigen dat het gaat om een combinatie van detentie en zorg.

Bi veelplegers gaat het vaak om drugsverslaafden die tal van winkeldiefstallen plegen om hun verslaving te kunnen betalen. De veelplegers die naar de ISD worden gestuurd, zijn gemiddeld al zestig keer verdachte geweest in een strafzaak. Een verblijf in een ISD kan voor maximaal twee jaar worden opgelegd.

Driekwart van degenen die na een verblijf in een ISD vrijkomen, gaat binnen twee jaar weer in de fout. Dat is volgens de krant veel, maar nog altijd tien procent minder vaak dan bij veelplegers zonder ISD-maatregel. Daar komt bij dat de samenleving tijdens hun verblijf in de ISD geen last heeft van deze veelplegers.