Bezittingen MH17-slachtoffers in Charkov

De persoonlijke bezittingen die maandag door lokale reddingswerkers werden geborgen op de rampplek van vlucht MH17 zijn dinsdag aan gekomen in Charkov. Het gaat om negen kubieke meter aan spullen die werden vervoerd in twee vrachtwagens. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

De spullen van de slachtoffers ondergaan naar verwachting woensdag een eerste 'forensische check'. Daarvoor zijn acht extra experts ingevlogen. Daarna worden de spullen zo snel mogelijk naar Nederland gevlogen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

Het gaat onder meer om kleding, koffers, post, paspoorten, creditcards, sieraden, knuffels en foto's die op de rampplek werden gevonden. De vier Nederlanders die maandag op de rampplek hebben meegeholpen zijn teruggekeerd naar Charkov. Leider van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg hoopt dat zij snel weer terug kunnen naar het gebied om verder te zoeken. Vanwege de invallende winter is haast geboden.

"Tegelijk ben ik realistisch: het is onveilig gebied", stelt hij. "Het inzamelen van goederen rond Roszypne en Grabovo was gisteren het maximaal haalbare." De situatie wordt van dag tot dag bekeken.