Aandelen Zalando debuteren op Duitse beurs

Het Duitse retailconcern Zalando maakt woensdagochtend zijn beursdebuut in Frankfurt. De eerste inschrijvers hebben hun aandelen voor 21,50 euro per stuk gekocht, waardoor de huidige aandeelhouders zeker 526 miljoen euro ophalen. De totale waarde van de webwinkel bedraagt hiermee 4,9 miljard euro.

Van te voren was de aandelenprijs van de grootste Europese webwinkel ingeschat op 18 tot 22,50 euro. Vanwege de grote belangstelling is de uiteindelijke prijs maandag aan de bovenkant van die bandbreedte vastgesteld. Zeker 24,5 miljoen aandelen zijn al verkocht aan banken die de beursgang garanderen. Die partijen hebben een optie om nog eens 3,7 miljoen aandelen te kopen. Als die optie wordt gelicht, kan het totale opgehaalde bedrag nog oplopen tot 605 miljoen euro.

De aandelen zijn in eerste instantie alleen verkocht aan Duitse particuliere beleggers en institutionele partijen. Particulieren uit bijvoorbeeld Nederland konden niet eens bij de documenten voor de beursgang komen op de beleggerswebsite van Zalando. Na het beursdebuut zijn de aandelen natuurlijk wel te koop op de beurs in Frankfurt.

Zalando is actief in veertien landen, waaronder het thuisland en Nederland. Het bedrijf behaalde in de eerste jaarhelft voor het eerst meer dan een miljard euro omzet, bleek begin september uit een halfjaarlijkse update. Voor aftrek van belastingen hield Zalando twaalf miljoen euro over, tegen een verlies van 72 miljoen euro een jaar eerder. Zalando schreef nog niet eerder zwarte cijfers.

Het bedrijf komt voort uit Rocket Internet, het investeringsvehikel voor webwinkels van de Duitse broers Samwer. De broers hebben nog bijna zeventien procent van de aandelen Zalando in handen. De grootste aandeelhouder is het Zweedse Kinnevik met bijna 36 procent. Na de beursgang loopt dat terug tot ongeveer 32 procent.

Rocket Internet wordt overigens donderdag ook voor een deel naar beurs gebracht. De introductieprijs van de aandelen wordt later op woensdag verwacht. De aandeelhouders mikken op een prijs tussen de 35,50 en 42,50 euro. Het bedrijf, waar Kinnevik ook weer in investeert, zou daarmee op een waarde van 4,3 tot 5,1 miljard euro worden geschat.