'Voedselbanken krijgen amper groente en fruit'

Nederlandse telers kloppen nauwelijks nog aan bij voedselbanken, om daar het groente en fruit aan te bieden dat door de Russische boycot niet verkocht kan worden. Aanvankelijk kwamen er een hoop producten binnen, maar sinds het opschorten van de Europese opkoopregeling is daar verandering in gekomen. Dat zegt een woordvoerder van Voedselbanken Nederland vrijdag tegen BNR.

De zegsvrouw denkt dat veel telers afwachten, omdat ze willen zien of de regeling niet toch weer wordt opengesteld. Daardoor hebben ze het aanleveren van groente en fruit bij voedselbanken tijdelijk gestaakt. "Wij zijn erg teleurgesteld", zo stelt de zegsvrouw. "We hadden hoge verwachtingen, maar op dit moment komt er niks."

Bij het instellen van de steunmaatregelen uit Brussel half augustus liep dat wel anders, aldus de woordvoerder. "De week waarin de regeling werd opengesteld hebben wij inderdaad mooie appels en peren gehad", zegt ze. De Europese regeling werd op 10 september tijdelijk opgeschort vanwege dubieuze claims.