Obama gaat niet in op wapenverzoek Porosjenko

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko donderdag op het Witte Huis verwelkomd, maar is niet ingegaan op diens dringende verzoek om wapens.

Porosjenko had eerder om wapens gevraagd in een toespraak tot een gezamenlijke zitting van het Amerikaanse Congres. Regelmatig onderbroken door applaus sprak hij zijn waardering uit voor de Amerikaanse steun, maar zei hij dat dit niet genoeg is om de pro-Russische separatisten in het oosten van zijn land te stoppen.

"Dekens en nachtzichtkijkers zijn belangrijk, maar met een deken kun je geen oorlog winnen", zei Porosjenko.

In het Congres vond Porosjenko bij sommige leden wel gehoor voor zijn verzoek om wapens. Zo stemde de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen donderdag voor een voorstel dat voorziet in 270 miljoen euro aan militaire hulp voor Oekraïne, waaronder antitankwapens. Maar Obama stelt dat meer wapens niet bevorderlijk zijn voor een de-escalatie in Oekraïne.

Het Witte Huis kondigde wel een pakket ter waarde van 35 miljoen euro aan voor het Oekraïense leger. Het bevat geen geweren, mortieren, kanonnen of ander dodelijk wapentuig, maar radar om bijvoorbeeld inkomend artillerievuur te detecteren. De VS zullen ook voertuigen en patrouilleboten leveren, scherfvesten en helmen, alsmede zware genie-uitrusting. Daarnaast verstrekken VS 5,4 miljoen euro aan humanitaire organisaties die hulp bieden aan getroffen burgers.