Obama: ebola is wereldwijde dreiging

De uitbraak van ebola in Afrika is niet alleen een bedreiging voor de regio, maar potentieel een voor de hele wereld. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gezegd. De Verenigde Staten zetten drieduizend militairen in om te helpen bij het indammen van de uitbraak.

De vraag is of de Amerikaanse hulp niet te laat komt. Zeker 2400 mensen zijn al aan het virus bezweken. Gezien het grote aantal besmettingen vreest de Wereldgezondheidsorganisatie dat het aantal besmettingen elke drie weken kan verdubbelen. "Als de uitbraak niet nu een halt wordt toegeroepen kunnen mogelijk honderdduizenden mensen worden geraakt, met enorme (...) gevolgen voor ons allemaal", aldus Obama.

Obama riep andere landen op meer te doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. "Het is een potentiële dreiging voor de wereldwijde veiligheid als deze landen instorten", zei Obama, verwijzend naar Liberia, Sierra Leone en Guinee.

Australië liet woensdag weten nog eens omgerekend zo'n vijf miljoen euro uit te trekken voor de bestrijding van ebola in West-Afrika.