Amsterdam maakt zich op voor Franse hooligans

Amsterdam bereidt zich voor op de komst van hooligans van Paris Saint-Germain. De club uit Parijs speelt woensdag tegen Ajax in de Champions League. Een woordvoerder van de gemeente laat weten de fans 'goed op de korrel' te hebben. "We kennen hun reputatie."

Volgens de Franse krant Le Parisien zijn woensdag zo'n achthonderd fans van de Parijse club in Amsterdam te vinden. Driehonderd daarvan worden omschreven als 'gewelddadig en gevaarlijk'. De Nederlandse politie zou daarom door Franse en Belgische collega's worden geholpen om de fans te begeleiden en rellen te voorkomen.

Amsterdam wordt daarvoor volgens Le Parisien omgetoverd in een 'fort'. De gemeente laat weten dat daar absoluut geen sprake van is. "We zorgen natuurlijk wel dat er voldoende politie op de been is, maar de maatregelen die we nemen zijn eigenlijk vergelijkbaar met eerdere wedstrijden die Ajax heeft gespeeld in de Champions League."

De inzet van de politie is er volgens de woordvoerder op gericht om 'mensen naar de wedstrijd te laten gaan en Amsterdammers zo min mogelijk overlast te laten ervaren'. Welke maatregelen de gemeente en de politie concreet nemen, kon de zegsman niet vertellen. "We geven in principe nooit inzage in onze werkwijze."

Wel wilde hij kwijt dat in de binnenstad van Amsterdam en rond het stadion een zogenoemd risicogebied wordt ingericht. "Daar mag preventief worden gefouilleerd. Wellicht dat ook het gebied daartussen als risicogebied wordt aangewezen, maar daarover moeten we nog in overleg."

Vorig seizoen werd ternauwernood een treffen tussen hooligans van Paris Saint-Germain en de harde kern van Anderlecht voorkomen. De clubs troffen elkaar in de groepsfase van de Champions League en gingen in het centrum van Brussel bijna met elkaar op de vuist. De politie wist dat te voorkomen. Er werden honderd relschoppers gearresteerd. Volgens Le Parisien vrezen de veiligheidsautoriteiten dat Belgische fans woensdag naar Amsterdam afreizen om de Ajacieden 'een handje te helpen' in de strijd tegen de Parijzenaars. Overigens hebben ook de fans van Ajax rondom Europese wedstrijden een beruchte reputatie.