Cameron doet emotionele oproep aan Schotten

De Britse premier David Cameron heeft woensdag een emotionele oproep gedaan aan de Schotten om niet voor Schotse onafhankelijkheid te stemmen. Cameron was niet de enige politicus die de partijpolitiek even liet voor wat die was om de Schotten ervan te overtuigen dat onafhankelijkheid de verkeerde keuze is.

Naast Cameron onttrokken ook Labourleider Ed Miliband en Liberal Democrat-chef Nick Clegg zich aan een bijeenkomst in het Lagerhuis om het tij te keren in aanloop naar het referendum volgende week.

"Mijn hart breekt als deze familie uiteen wordt gescheurd", zei Cameron in Edinburgh. De vraag is of de oproep van Cameron effect sorteert: zijn Conservatieve partij is uiterst impopulair in Schotland. Veel voorstanders van afscheiding noemen juist het beleid dat onder leiding van de Conservatieven is gevoerd als een van de redenen om de banden met de rest van het Verenigd Koninkrijk door te snijden.

De Schotse nationalist Alex Salmond zei dan ook dat bezoekjes van impopulaire politici uit Londen zijn campagne alleen maar in de kaart spelen. "Als ik wist dat ze met de bus zouden komen, zou ik het buskaartje betalen."

Cameron erkent dat hij op weinig populariteit kan bogen, maar zei dat het referendum er niet om draait om de 'effing Tories' eens even op hun plek te zetten. "Dit is geen besluit over de komende vijf jaar, maar dit is een beslissing over de komende eeuw."

Om duidelijk te maken dat Schotland wat Cameron betreft bij het Verenigd Koninkrijk moet blijven, heeft hij de blauw-witte Schotse vlag boven Downing Street 10 laten hijsen.

De onafhankelijkheidskwestie houdt niet alleen politici bezig. Financiële instellingen zien een eventuele Schotse afhankelijkheid met angst en beven tegemoet. Er is grote onzekerheid of Schotland het Britse pond mag blijven gebruiken en of bedrijven niet massaal weg zullen trekken. Enkele bedrijven hebben al gezegd naar het Verenigd Koninkrijk te gaan om zo de continuïteit van de dienstverlening te kunnen waarborgen.