Oekraïne onderwerp van gesprek op NAVO-top Wales

Regeringsleiders van de NAVO-landen praten donderdag op de top in Wales met de Oekraïense president Petro Porosjenko over de crisis in diens land. Bij het overleg schuiven naast Porosjenko ook de Amerikaanse president Barack Obama en de leiders van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië aan.

Naar verwachting wordt er gesproken over nieuwe sancties tegen Rusland vanwege de inmenging van dat land in de Oekraïense crisis. Obama was woensdag in Estland, om de Baltische staten te verzekeren dat ze op de steun van de NAVO kunnen rekenen. Estland, Letland en Litouwen zijn bezorgd dat Rusland na Oekraïne zijn ogen op hen zal richten.

Ook de opmars van de terreurgroep Islamitische Staat in Syrië en Irak is donderdag onderwerp van gesprek. Meer dan zestig wereldleiders wonen de tweedaagse top in Newport bij, onder wie de Jordaanse koning Abdullah die kwestie van IS met Obama zal bespreken.

In de Times of London verscheen donderdag een ingezonden stuk van Obama en de Britse premier David Cameron. Daarin zeggen de twee regeringsleiders dat ze zich niet zullen laten afschrikken door de 'barbaarse moordenaars' van de Islamitische Staat.