Burgemeester Berlijn kondigt vertrek aan

De burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, houdt er eind dit jaar mee op. Hij liet dinsdag weten dat hij per 11 december vertrekt, meldden Berlijnse media. Wowereit (60) is sinds 2001 eerste burger van de Duitse hoofdstad.

Hij was de eerste hoge Duitse politicus die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Wowereit meldde dat tijdens een SPD-congres met de woorden "Ik ben homo, en dat is goed zo". Dat laatste zinnetje groeide in Duitsland uit tot een veelgebruikte uitdrukking.

Wowereit verklaarde dinsdag dat hij zelf heeft besloten te vertrekken en helemaal uit de politiek te stappen. Hij gaf geen precieze reden. Wowereit noemde de hereniging van de stad na de val van de Berlijnse Muur (in 1989) in een terugblik het gedenkwaardigste onderwerp van de laatste decennia. De in destijds West-Berlijn geboren Wowereit is drie ambtsperiodes burgemeester geweest.

Zijn carrière liep in 2012 een behoorlijke deuk op door het debacle rond de nieuwe luchthaven Berlijn-Brandenburg. Hij gaf als burgemeester leiding aan de raad van toezicht van de organisatie achter de luchthaven. Vier weken voor de officiële opening werd deze afgeblazen, omdat er van alles aan de luchthaven mankeerde. Het vliegveld gaat nu op z'n vroegst na de herfst van 2016 open en kost dubbel zo veel als geraamd.

Wowereit noemde de affaire rond de luchthaven "een van de grootste nederlagen" in zijn politieke carrière. "Het was een bittere nederlaag en dat is het nog steeds". Hij kondigde aan ook zijn functie in de raad van toezicht neer te leggen.