Fregat Van Speijk jaagt op piraten

Het marinefregat Zr.Ms. Van Speijk doet de komende drie maanden voor de kust van Somalië mee aan de strijd tegen piraten. Het schip, met 178 militairen aan boord, vertrekt zondagmiddag vanuit thuishaven Den Helder naar Somalië.

Onder de opvarenden zijn ook mariniers die zijn getraind om verdachte schepen te enteren. Ook gaat er een NH90-helikopter mee. De Van Speijk zal deelnemen aan de door de Europese Unie geleide missie Atalanta. Die is erop gericht om piraten in de Golf van Aden en de Indische Oceaan te verstoren, maar ook op de bescherming van kwetsbare vaartuigen en schepen die voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties varen.

De Van Speijk lost de Zr.Ms. De Zeven Provinciën af. Dat luchtverdedigings- en commandofregat vertrok begin mei naar de wateren rond Somalië om deel te nemen aan de antipiraterijmissie. Het schip keert naar verwachting op 5 september terug in Rotterdam. De opvarenden krijgen daar tijdens de Wereldhavendagen een herinneringsmedaille voor deelname aan een vredesoperatie.

Fregat Van Speijk jaagt op piraten
Fregat Van Speijk jaagt op piraten (Foto: ANP)