Somalië jaagt op hypermoslims

Somalische militairen zijn sinds zondag in de hoofdstad Mogadishu op zoek naar militanten en wapens van de radicaalislamitische beweging Al-Shabab. De zoektocht is een reactie op de aanval van vorige week op het presidentieel paleis, die door Al-Shabab werd opgeëist. Hierbij kwamen elf mensen om het leven.

Diverse wegen in de hoofdstad zijn afgezet door het leger. "De operatie komt op gang", zei politiechef Mohamed Hussein over de strengere veiligheidsmaatregelen. "We hebben al veel verdachten opgepakt, maar de echte misdadigers zullen pas na het onderzoek worden ontdekt."

Veel inwoners van Mogadishu betwijfelen dat de veiligheidstroepen de stad tegen terroristische aanvallen kunnen beschermen. "We hopen dat het ze lukt, maar het is een kwestie van dagen tot de volgende aanval", zei Hassan Ali, die in Mogadishu studeert.

Somalië probeert al twee jaar een centrale regering te vestigen, na jaren zonder een functionerend landsbestuur. In 2011 werd Al-Shabab verdreven uit Mogadishu en enkele andere grote steden. De beweging is echter nog altijd niet verslagen en de regering van president Hassan Sheikh Mohamud heeft slechts de controle over een klein deel van het land. Bovendien heeft zij grote moeite de veiligheid te handhaven en de corruptie in toom te houden.