Seks plus vriendschap geen optie voor Radcliffe

Daniel Radcliffe vindt het vrijwel onmogelijk om vrienden te zijn met een vrouw met wie hij graag tussen de lakens zou duiken. "Ik zou het verschrikkelijk vinden", zegt de voormalig Harry Potter-acteur in de Amerikaanse editie van tijdschrift Elle. "Je moet het er op een gegeven moment toch over hebben, anders zou ik gek worden."

In zijn nieuwste film What If, die vanaf 4 september in Nederland draait, is Radcliffe te zien in een hechte vriendschap met een meisje waar hij uiteindelijk toch meer voor blijkt te voelen. "Dat is het belangrijkste verschil tussen dat personage en mijzelf", zegt Radcliffe. "Hij kan veel langer met die onzekerheid leven. Ik zou dat maar een paar maanden kunnen volhouden."

De 25-jarige Brit neemt geen blad voor de mond over zijn seksleven. "Mijn eerste keer was prima. Ik heb sindsdien beter gehad, maar het was niet zo verschrikkelijk als bij de meeste mensen. Zoals bij mijn vriend, die in een dronken bui een vreemde pakte onder een brug."

Radcliffe heeft zelf een drankverleden, maar zegt het best te presteren zonder een druppel op te hebben. "Sommige mensen vinden dronken seks fijn, maar voor mij - en de persoon met wie ik het doe - is het beter als ik nuchter ben."

Voor zijn rol in het toneelstuk Equus in 2008 moest Radcliffe frontaal naakt op het podium. Dat heeft geen invloed gehad op zijn dates. "Ik ben in die tijd met heel wat meisjes uit geweest. Als ze over het stuk begonnen, zei ik: o joh, dus je hebt me naakt gezien?"

Het belangrijkste advies dat Radcliffe ooit ontving over relaties was van collega Imelda Staunton. "Ik had toen een vriendin en we hadden afgesproken dat we niets met Valentijnsdag zouden doen. Toen Imelda dat hoorde, zei ze meteen: wat een meisje ook zegt, zorg in godsnaam dat je iets onderneemt."

De grootste afknapper is voor Radcliffe eigenlijk niet eens zozeer een verzamelbox Harry Potter-films in de kast van een potentiële partner. "Ach, zo veel mensen hebben die, dat zou niet eerlijk zijn. Nee, als ik ergens een boekenplank vol veganistische kookboeken zie, dan weet ik dat ik diep in de problemen zit."

Daniel Radcliffe (Foto: Novum)
Daniel Radcliffe (Foto: Novum)