EU wil stoppen met steunen projecten Rusland

De Europese Unie wil het financieren van Russische projecten met Europese leningen stopzetten. Dat blijkt uit voorlopige conclusies van de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden later woensdag in Brussel, die persbureau Reuters in handen wist te krijgen.

Nieuwe projecten in Rusland zouden niet langer kunnen rekenen op leningen via de Europese Investeringsbank (EIB) of de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. De EU-leiders zullen de twee instellingen oproepen te stoppen met het verstrekken van leningen, aldus de concept-conclusies.

De EU werkt verder aan het uitbreiden van de sancties tegen Rusland, wegens agressie tegen buurland Oekraïne. Maar naar verwachting zal de top niet komen met nieuwe namen van personen of bedrijven. Dat wordt overgelaten aan de ministers van Buitenlandse Zaken, die dinsdag in Brussel zijn voor overleg. Het gaat dan om het uitbreiden van de zwarte lijst met personen en bedrijven wiens tegoeden in de EU worden bevroren en voor wie reisrestricties naar de EU gaan gelden.