Grote EU-landen dreigen Rusland met consequenties

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland eisen dat de Russische president Vladimir Poetin onmiddellijk zijn invloed aanwendt om reddingswerkers en onderzoekers toe te laten tot de locatie in Oekraïne waar rampvlucht MH17 donderdag neerstortte. Doet Rusland dat niet, dan volgen daaruit dinsdag consequenties van de zijde van de Europese Unie. Waar die uit bestaan, werd niet bekendgemaakt.

De eisen van de drie grote EU-landen volgt op telefonisch contact dat de regeringsleiders van de landen zondag hadden. Dat blijkt uit verklaringen op de website van het Élysée van de Franse president François Hollande en van het kantoor van de Britse premier David Cameron.

De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) riep Poetin zaterdag ook al op alles te doen om de pro-Russische separatisten in de regio Donetsk zover te krijgen dat ze meewerken en toegang verlenen. Wat er zou gebeuren als Poetin dat niet deed, liet hij in het midden.

Rusland moet bovendien begrijpen dat een oplossing voor de crisis in Oekraïne nu meer dan ooit geboden is na de vliegramp, laat het Élysée weten in zijn verklaring. Bij de tragedie met de MH17 uit Amsterdam, die naar alle waarschijnlijkheid werd neergehaald in het oosten van het land, vielen 298 doden, onder wie 193 Nederlanders.

Dinsdag komen de ministers van buitenlandse zaken van de 28 lidstaten van de Europese Unie bijeen.