Merkel blijft Juncker steunen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel blijft steun geven aan de kandidatuur van de Luxemburger Jean-Claude Juncker voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dat heeft Merkel dinsdag gezegd op een persconferentie na afloop van een 'minitop' in Zweden.

"Voor mij is Juncker de kandidaat", zei Merkel na overleg met de Britse premier David Cameron, de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt en premier Mark Rutte (VVD). Merkel voegde eraan toe dat de nieuwe commissievoorzitter niet het voornaamste gespreksonderwerp was tijdens het overleg, dat plaatsvond in Harpsund, op het buitenverblijf van Reinfeldt.

Volgens de vier leiders ging het vooral om de prioriteiten voor de Europese Unie in de komende vijf jaar. "De toekomstige prioriteiten moeten duidelijk zijn voordat we kunnen beslissen over de topbanen", zei Reinfeldt. "Eerst de inhoud, dan de personele discussies", zei Rutte.

Cameron maakte opnieuw duidelijk dat hij geen boodschap heeft aan de 'Spitzenkandidaten' die door het Europees Parlement naar voren zijn geschoven, onder wie Juncker. Hij vindt dat de regeringsleiders een eigen kandidaat moeten benoemen. "Vanzelfsprekend heb je mensen nodig die in staat zijn de prioriteiten uit te voeren."

Tot die prioriteiten moeten volgens de vier centrumrechtse leiders in elk geval het verdiepen van de interne markt behoren, en het sluiten van vrijhandelsverdragen met andere delen van de wereld. Cameron zei dat de EU bovendien moet laten zien dat de zorgen van burgers over Europa worden begrepen.

Merkel bepleitte samenwerking van de regeringsleiders met het Europees Parlement bij zowel het vaststellen van de prioriteiten als het benoemen van de nieuwe commissievoorzitter. "Als we verstandig zijn, respecteren we elkaar. Er zijn genoeg statements gemaakt, het is nu tijd om aan het werk te gaan."