Linkse EU-leiders achter federalist Juncker

Een aantal linkse Europese regeringsleiders heeft zaterdag in Parijs afgesproken om de conservatieve Jean-Claude Juncker voor te dragen als voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft de Duitse vicebondskanselier Sigmar Gabriel gezegd. Junckers aanstelling kan een bom leggen onder het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië.

"We hebben afgesproken dat de sociaaldemocraten accepteren dat de conservatieve Europese Volkspartij (EVP) de verkiezingen voor het Europees Parlement heeft gewonnen en dat Jean-Claude Juncker voorzitter van de Europese commissie moet worden", zei Gabriel vanuit Parijs.

In de Franse hoofdstad waren negen linkse regeringsleiders bijeengekomen om het te hebben over de hoge posities binnen de Europese Unie. Aanwezig waren onder anderen de Belgische premier Elio di Rupo, de Italiaanse president Matteo Renzi en de Deense premier Helle Thorning-Schmidt.

De Britse premier David Cameron ziet Juncker echter niet zitten. Cameron wil weliswaar in de EU blijven, maar heeft de Britten onder druk van de opkomst van de eurosceptische UKIP een exit-referendum in 2017 beloofd. Hij vreest dat de EU 'onverkoopbaar' zal zijn voor de Britse kiezers onder de federalist Juncker en pleit voor een hervormer. Daarin lijkt Cameron echter steeds meer alleen te komen te staan.