D66 wil rekenkameronderzoek naar capaciteit AIVD

De Algemene Rekenkamer moet onderzoeken of de geheime dienst AIVD en het Openbaar Ministerie wel voldoende capaciteit hebben om het jihadisme aan te pakken. Dat gaat Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) woensdagavond bepleiten tijdens het debat over de AIVD met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

Die draaide maandag de bezuinigingen op de AIVD voor een deel terug. De dienst krijgt er 25 miljoen bij. Dat gebeurde nadat de dienst een alarmerend rapport had gepresenteerd over het jihadisme in Nederland. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde diezelfde dag aan dat de aanpak tegen Nederlandse jihadisten wordt geïntensiveerd.

Schouw laat weten dat hij in die brieven een onderbouwing mist voor het terugdraaien van de bezuinigingen. Ook wil hij weten in hoeverre de AIVD, de militaire inlichtingendienst MIVD en het Openbaar Ministerie wel in staat zijn de kabinetsplannen uit te voeren. "Missen zij capaciteit, zitten de juiste mensen op de juiste plek en is de beloofde 25 miljoen te veel, voldoende of te weinig", vraagt Schouw zich af.

De Rekenkamer moet daar wat hem betreft duidelijkheid over geven voordat in het najaar de begroting van Plasterk wordt besproken.

Het kabinet besloot maandag het budget van de AIVD met 25 miljoen euro te verhogen. Eerder moest de dienst nog 34 miljoen euro bezuinigen, onder meer door efficiënter te werken. Die maatregelen blijven overeind staan. Met de 25 miljoen moet de operationele slagkracht van de dienst worden versterkt.

Tijdens het debat zal ex-PVV'er Joram van Klaveren ervoor pleiten een 'Nationaal Jihad Alert' in te voeren: een openbare lijst waarop alle teruggekeerde jihadgangers te vinden zijn. Van Klaveren vindt het van belang dat geen enkele jihadist uit beeld raakt. Die lijst kan aansluiten bij de al bestaande nationale opsporingslijst. Hij blijft er verder voor pleiten om elke teruggekeerde jihadist op te pakken en vast te zetten.