1,1 miljard voor verbetering spoor

Voor verbeteringen van het spoor op Amsterdam Centraal en in Noord-Brabant en Gelderland trekken het kabinet en de provincies 1,1 miljard euro uit. Dat heeft staatsecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag bekendgemaakt. Voor het spoor in Amsterdam wordt 431 miljoen euro uitgetrokken. Ruim 703 miljoen euro is gereserveerd voor het spoor in de twee provincies.

Op Amsterdam Centraal moeten de maatregelen de kwaliteit en de capaciteit van het station en het spoor vergroten. Zo worden de perrons verbreed en worden de oude spoorbruggen aan beide zijden van het station vervangen. Hierdoor wordt het mogelijk meer treinen naar Eindhoven en Utrecht, alsmede naar Schiphol en Lelystad te laten rijden.

In Noord-Brabant worden maatregelen genomen om overlast voor omwonenden te beperken. In Vught wordt het spoor verdiept en komt er een spoorverbinding via een boog bij Meteren. Hierdoor rijden goederentreinen meer over de Betuweroute en niet over de Brabantroute. Deze spoorlijn kan dan worden gebruikt om meer reizigers vanuit Brabant naar de Randstad te vervoeren.

Voor een goederenroute naar Oost-Nederland is gekozen voor een variant waarbij goederentreinen keren op een emplacement in Deventer. Dit project wordt door de staatssecretaris stilgelegd tot 2020, omdat de groei van het goederenvervoer minder groot is dan verwacht.