'SGP geeft Eurosceptici nekslag'

Het SGP-Europarlementslid Bas Belder heeft maandag besloten over te stappen naar de conservatieve fractie. Dat is een tegenslag voor de eurokritische groep in het Europarlement, waar Belder tot dusver bij zat.

Belder voegt zich bij de groep Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), naast ondermeer de Britse Conservatieve partij en de Duitse anti-euro partij Alternative für Deutschland. De SGP'er kwam tot zijn besluit na overleg met de Christenunie, die al in de ECR zit.

Belder zegt voldoende vertrouwen in de samenwerking met de conservatieven te hebben. "Bij zijn vorige fractie kreeg hij veel vrijheden en verantwoordelijkheden. De ECR garandeerde hen dat hij die nu ook krijgt", aldus een SGP-woordvoerder.

Belders beslissing brengt de eurosceptische groep "Europa van Vrijheid en Democratie" (EFD) rond de UK Independence Party van Nigel Farage, waar hij tot dusver bij zat, in gevaar. Eerder verloor de EFD de Deense Volkspartij en de Finnen-partij aan de ECR, terwijl de Italiaanse Lega Nord en Vlaams Belang in zee gaan met de PVV en het Franse Front National.

Om als groep te overleven moet Farage minstens 25 parlementariërs uit zeven lidstaten bij elkaar houden. Nu behoudt hij slechts de 24 leden van zijn eigen UKIP en de Litouwse partij Orde en Rechtvaardigheid (2 zetels). Wel wist hij vorige week de Italiaanse Vijf Sterren Beweging (17 zetels) van protestkomiek Beppe Grillo aan zich te binden.

De tijd dringt, want volgende week donderdag is de laatste dag dat groepen voor het Europees Parlement zich kunnen registreren. De rechts-populistische groep is ook nog niet rond: PVV en Front National moeten nog twee partijen aan zich binden.