VN-chef Ban Ki-moon spreekt zorgen uit over Irak

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon is 'ernstig bezorgd' over berichten uit Irak van rebellen die een massamoord aanrichtten onder gevangengenomen Iraakse militairen. De VN-chef roept op de verantwoordelijken van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) te berechten.

Ban waarschuwde maandag ook voor de sektarische retoriek die in het conflict wordt gebruikt. Het neerzetten van de onrust als een strijd tussen sjiieten en soennieten kan olie op het vuur gooien en ernstige gevolgen hebben voor de hele regio, aldus Ban.

De secretaris-generaal is blij met de woorden van grootayatollah Sayed Ali Al-Sistani, de hoogste Iraakse sjiitische leider. Al-Sistani riep op tot eenheid in het land. Ban noemde de geestelijke 'wijs en redelijk' en vroeg de internationale gemeenschap zich solidair met de Iraakse regering te tonen.

Afgelopen weekend doken beelden op van massaexecuties die ISIS zou hebben uitgevoerd op Iraakse krijgsgevangenen. De extremistische rebellenbeweging heeft sinds vorige week meerdere Iraakse steden in handen.