Bussemaker weigert nieuw onderzoek leenstelsel

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) is niet van plan nieuw onderzoek te laten doen naar de gevolgen van de invoering van het leenstelsel voor studenten, zoals een groot deel van de oppositie wil. Dat heeft Bussemaker donderdag duidelijk gemaakt in de Tweede Kamer.

Volgens Bussemaker is extra onderzoek niet nodig. "We hebben geen glazen bol. We kunnen nooit met zekerheid voorspellen wat er uiteindelijk gebeurt. Dat geldt voor elk wetsvoorstel dat we hier aannemen." Bussemaker zei nauwlettend te zullen volgen wat er na de invoering gebeurt, maar waarschuwde vast dat 'we onszelf niet gek moeten maken'. Na de invoering ontstaat korte tijd een dip in het aantal nieuwe studenten, maar dat trekt snel bij, is in andere landen gebleken.

Het CDA pleit voor een nieuwe studie naar de gevolgen van invoering voor de hoogte van studieschulden en voor het aantal jongeren dat gaat studeren. Onderzoek dat het Centraal Planbureau (CPB) daarnaar heeft gedaan, is volgens CDA-Kamerlid Michel Rog niet betrouwbaar. Hij heeft de steun van PVV, SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren.

De Tweede Kamer stemt volgende week over de vraag of er nieuw onderzoek moet komen. De kans dat er een meerderheid voor is, is klein. Over het leenstelsel hebben de coalitiepartijen VVD en PvdA een akkoord gesloten met D66 en GroenLinks.