Bulgarije stopt werk aan South Stream-gasleiding

Bulgarije heeft het werk aan de South Stream-gasleiding opgeschort. Premier Plamen Oresharski nam het besluit zondag na besprekingen met drie Amerikaanse senatoren. Het werk aan het omstreden project mag slechts worden voortgezet na overleg met de Europese Unie in Brussel, zei de premier.

South Stream is een door het Russisch Gazprom geleid project om Oekraïne als doorvoerland voor aardgas te omzeilen. Hierdoor komt ook de energievoorziening van Europa steviger in de greep van Rusland. Vorige week maande de Europese Commissie Bulgarije al om het werk aan de gasleiding te staken, omdat de Europese aanbestedingsregels niet in acht waren genomen.

Door de crisis rond Oekraïne voelt de EU zich genoodzaakt het energiebeleid te herzien en minder afhankelijk te maken van Rusland en Gazprom. Deze beslissing van de EU heeft gevolgen voor South Stream, waarin Gazprom een vijftigprocentsbelang heeft. Het was de bedoeling dat Bulgarije, Servië, Kroatië, Hongarije, Slovenië, Oostenrijk en Italië vanaf 2018 via South Stream van 63 miljoen kubieke meter aardgas zouden worden voorzien.

Bulgarije, dat vrijwel volledig afhankelijk is van gas uit Rusland, zocht een alternatief nadat het in 2009 zwaar getroffen was door gasprijsgeschil tussen Oekraïne en Rusland.

Washington had al kritiek op de beslissing van Bulgarije om de aanleg van het Bulgaarse deel van South Stream te gunnen aan een consortium geleid door het Russische Strojtransgaz, een bedrijf dat getroffen is door Amerikaanse sancties. "Het is nu niet de tijd om gewoon zaken te blijven doen met Rusland", liet de Amerikaanse ambassadeur in Sofia Marcie Ries vrijdag weten.