LUILAK!!! WAKKER WORDEN!!

Uitslapen is er in sommige delen van Nederland dit weekeinde niet bij. Tijdens de traditionele luilakviering worden langslapers op de zaterdagochtend voor Pinksteren bespot en maakt de jeugd veel herrie.

Vooral Noord-Holland viert luilak, maar ook in delen van Zuid-Holland, zoals Rotterdam, Gouda en Delft wordt er geluilakt. Tijdens de viering gaan groepen jongeren de straat op en maken zij lawaai door bijvoorbeeld lege blikjes achter de fiets te binden, belletje te trekken of met pollepels op pannen te slaan.

De laatste jaren ontaardde de viering ook vaak in vandalisme. Zo werden onder meer brandjes gesticht, gevels besmeurd en ook sneuvelden ramen. Om dat tegen te gaan controleert de politie strenger en gaan meer agenten de straat op. "Maar wij wijzen ook de ouders op hun verantwoordelijkheid", zei een woordvoerster van de politie.

In Alkmaar, Haarlem en Almere gaat aan de viering een luilakmarkt vooraf, in Purmerend staat het dancefeest 'Luilak festival' in de nacht van vrijdag op zaterdag op het programma.

Luilakvierders wekken langslapers
Luilakvierders wekken langslapers (Foto: ANP)