Paus bezoekt Heilig Land

Paus Franciscus begint zaterdag aan een volgens zijn zeggen 'strikt religieus' bezoek van drie dagen aan Jordanië, Israël en de Westelijke Jordaanoever. Maar hij zal diplomatiek op eieren moeten lopen om de spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen en de fall-out van de burgeroorlog in Syrië te vermijden.

Voor een paus die spontaniteit omarmt en protocol en beveiliging verafschuwt zijn de mogelijke valkuilen legio, ook al heeft het verklaarde oogmerk van Franciscus om naar het Heilig Land te reizen weinig van doen met de wereldpolitiek van vandaag.

De paus wil met het bezoek stilstaan bij de historische ontmoeting in Jeruzalem vijftig jaar geleden van zijn voorganger Paulus VI met de toenmalige geestelijk leider van de orthodoxe christenheid, patriarch Athenagoras. Hun omhelzing betekende het einde van bijna negenhonderd jaar van wederzijdse banvloeken en verdeeldheid. Het was de eerste ontmoeting van een paus en een oecumenische patriarch sinds 1437, toen patriarch Josephus II de voeten van paus Eugenius IV moest kussen.

Het bezoek begint zaterdag in Jordanië, waar de paus een ontmoeting heeft met koning Abdallah en in een stadion in Amman een mis zal opdragen. Ook zal hij vluchtelingen ontmoeten en gehandicapte jongeren.

Het hoogtepunt van het bezoek valt zondag in Bethlehem, als paus Franciscus en de orthodoxe patriarch Bartolomeus samen voorgaan in het gebed in de Kerk van het Heilig Graf, waar volgens gelovigen de gekruisigde Christus begraven werd en weer opstond.

In Israël praat de paus maandag met opperrabbijnen en de grootmoefti van Jeruzalem, maar apart en niet met hen samen. Ook legt hij een krans op Israëlische nationale begraafplaats op de Herzlberg en bewijst hij in Yad Vashem eer aan de slachtoffers van de Holocaust.