FOK!toen: 75 jaar We'll Meet Again

Voor de FOK!Toen van vandaag gaan we maar liefst 75 jaar terug in de tijd. Het was namelijk in 1939 dat de Britse zangeres Vera Lynn haar meest bekende hit scoorde met het liedje 'We'll Meet Again', een liedje dat ook onlosmakelijk met de Tweede Wereldoorlog verbonden is. Van het liedje verschenen diverse uitvoeringen, waarvan we een aantal in deze FOK!toen onder de loep nemen.

Vera Lynn
In 1939 schreven de Britten Ross Parker en Hughie Charles het liedje 'We'll Meet Again' voor Vera Lynn. Het liedje werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vaak opgedragen aan de soldaten die naar het front vertrokken om te vechten voor hun vaderland. Voor achterblijvende familie en vrienden was het vaak de vraag of ze de vertrekkende mannen en vrouwen ooit terug zouden zien. Met goede hoop zeiden ze dan maar: "We'll Meet Again". Was het niet in dit leven, dan wellicht in het hiernamaals.

Vera Lynn

Het intro van 'We'll Meet Again' doet trouwens wel wat denken aan 'Melody in F' van Anton Rubinstein. Dat nummer werd in 1905 voor het eerst door Hans Kronold op 78 toerenplaat uitgebracht en is hier rechtenvrij te beluisteren.

Uit de Montreal Gazette van 2 juli 1943
Uit de Montreal Gazette van 2 juli 1943

In 1943 speelt Vera Lynn de hoofdrol in de gelijknamige musical van regisseur Philip Brandon. Ook is Lynn te horen in de eindscène van de film Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb.

Uit de Leeuwarder Courant van 7 maart 1977
Uit de Leeuwarder Courant van 7 maart 1977

Guy Lombardo & His Royal Canadians

Guy Lombardo & His Royal Canadians

Gaetano Alberto Lombardo vormde in 1924 met zijn broers Carmen, Lebert en Victor de groep The Royal Canadians. De groep, die haar muziek omschreef als 'The Sweetest Music This Side of Heaven', verkochten wereldwijd tussen de 100 en 300 miljoen platen. In 1941 verscheen zijn uitvoering van 'We'll Meet Again'.

Benny Goodman Orchestra & Peggy Lee

Benny Goodman Orchestra & Peggy Lee
In 1942 neemt het orkest van Benny Goodman een swingende versie op van 'We'll Meet Again' met niemand minder dan Peggy Lee op vocalen. Wat Elvis Presley zou zijn voor de rock-'n-roll was Goodman voor de jazz en swing.


Frank Sinatra

Frank Sinatra

Twintig jaar na Benny Goodman verscheen er een elpee met een aantal van de favoriete Britse liedjes van Frank Sinatra. Ook 'We'll Meet Again' mocht daar niet op ontbreken.


The Byrds

The Byrds
In de film Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb was naast Vera Lynn nog een andere uitvoering van 'We'll Meet Again' te horen en wel die van de Amerikaanse band The Byrds.

De versie van The Byrds is ook als laatste nummer op hun debuutalbum Mr. Tambourine Man terug te vinden. Van de opnamesessies bestaan ook nog opnames die je hieronder terug kunt horen.


Sandy Coast

Sandy Coast
Ook in de nederbeat verschenen meerdere versies van dit bekende nummer. De bekendste uitvoering van 'We'll Meet Again' is wel die van de groep Sandy Coast uit 1966.

Het nummer van de groep rondom Hans Vermeulen is ook te vinden op het verzamelalbum  And Their Name Is... Sandy Coast uit 1968.

Tommy Cooper
Ook de legendarische Britse komiek Tommy Cooper brengt in 1978 een singletje uit, met daarop zijn uitvoering van 'We'll Meet Again'.

'We'll Meet Again' was eveneens de laatste single van de komediant die op 15 april 1984 tijdens een voorstelling zou overlijden aan een hartaanval. De show, die live op tv werd uitgezonden, werd bekeken door miljoenen Britten en velen dachten dat de hartaanval niet echt was, maar een onderdeel van Cooper's show. Helaas hadden deze mensen ongelijk.

Johnny Cash

Johnny Cash
In 2002 verschijnt het album American IV: The Man Comes Around van Johnny Cash, waarop we de zanger met de prachtige stem een aantal van zijn favoriete liedjes horen zingen. Zo horen we Man In Black prachtige uitvoeringen maken van liedjes van Nine Inch Nails ('Hurt'), The Beatles ('In My Life'), Depeche Mode ('Personal Jesus') en natuurlijk Vera Lynn.

Johnny Cash - Unearthed
Johnny Cash - Unearthed

Als afsluiter nog een curieus nieuwsbericht uit 1989, waaruit blijkt dat niet iedereen het liedje kon waarderen.

Uit de Leeuwarder Courant van 24 november 1989
Uit de Leeuwarder Courant van 24 november 1989