Vijf jaar cel voor klap met plank vol spijkers

Een 32-jarige man die vorig jaar een 18-jarige scholier met een plank met spijkers tegen het hoofd heeft geslagen, moet vijf jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Het is bewezen dat de man de scholier dood wilde slaan met de klap die leek op die van een honkbalknuppel, oordeelden de rechters.

De straf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie van zes jaar cel. De man wilde niet meewerken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, maar wel aan een ander onderzoek, waaruit nu is gebleken dat de zwakbegaafde man verminderd toerekeningsvatbaar is.

Ook moet de man een schadevergoeding van dertigduizend euro betalen aan de scholier, die blijvend letsel overhoudt aan de klap. "Dat het slachtoffer niet is komen te overlijden is een gelukkige omstandigheid die niet aan verdachte is toe te rekenen", staat in het vonnis te lezen.

Als gevolg van de klap lag het slachtoffer dagenlang in coma en moest hij nog weken daarna verpleegd worden in een ziekenhuis. De 18-jarige, die volgens RTV Utrecht de dag na de klap zijn middelbare school diploma zou krijgen, is nu nog bezig met zijn revalidatie en heeft waarschijnlijk blijvende hersenschade.

Aanleiding tot het geweld was onenigheid om een fiets tijdens het uitgaan in Utrecht op 1 juli. De 32-jarige verdachte pakte hierop een flinke plank, met daarin spijkers, en sloeg de 18-jarige man hard op het hoofd.

Als gevolg van de klap raakte de 18-jarige bewusteloos. Met spoed moest hij een operatie ondergaan aan zijn hoofd en hersenen, omdat door de klap sprake was van meerdere bloedingen in de hersenen, een schedelbreuk en een schedelbasisfractuur.