'Boonen won Ronde van 2006 dankzij deal'

Volgens voormalig wielrenner Michael Barry heeft de Belg Tom Boonen in 2006 een deal gesloten met medevluchter Leif Hoste om de Ronde van Vlaanderen te winnen. Dat zegt de Canadees in zijn nieuwe biografie. Barry getuigde eerder tegen Lance Armstrong en deed recent een boekje open over het gebruik van pijnstiller Tramadol bij Team Sky.

"Leif Hoste plaatste een beslissende aanval samen met onze grote rivaal Tom Boonen", tekent Sporza op uit het boek van Barry. De Canadees was in 2006 ploeggenoot van Hoste. "Nochtans was Boonen laten verliezen het belangrijkste onderwerp geweest tijdens de ploegvergadering."

"Meteen werkten ze samen. Ik zag dat de twee renners even met elkaar praatten en dan met onze ploegleider in de volgauto. Het was duidelijk dat er een deal werd gemaakt en dat George Hincapie buitenspel gezet werd. Geld had wellicht de uitkomst bepaald, zoals in veel te veel wedstrijden. Het draagt bij tot de corruptie in deze sport."

Hoste is zich van geen kwaad bewust: "Ik denk dat het niet abnormaal is dat er in die situatie gesproken wordt.", zegt hij in Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. "De tweede plaats was dus de hoogst haalbare plaats voor ons. En dan is het toch heel normaal dat ik meewerk. Er is dus gesproken, maar niet over geld. Wie is Michael Barry eigenlijk, dat hij dat zo goed weet?"