Geschorste Ostapchuk sluit comeback voor Rio bijna uit

Kogelstootster Nadzeya Ostapchuk maakt waarschijnlijk een einde aan haar carrière als atlete. Dat heeft de Wit-Russische gezegd tegenover de krant Narodnaya Volya in haar thuisland. Ostapchuk kreeg van de Wit-Russische atletiekbond onlangs een schorsing van vier jaar aan haar broek. Tijdens de Spelen van Londen, in 2012, werd ze voor de tweede keer betrapt op het gebruik van doping.

De 33-jarige kogelstootster heeft haar gouden medaille van Londen 2012 en haar wereldtitel van 2005 al in moeten leveren. Ze houdt nog olympisch brons uit 2008 over, naast drie zilveren WK-medailles. Tegenwoordig traint ze alleen nog om fit te blijven. Dat doet ze door drie keer per week naar de sportschool te gaan en nog regelmatig te hardlopen.

"Ik heb een aantal kansen aangeboden gekregen om te gaan werken in het buitenland. Die heb ik echter allemaal afgewezen omdat ik niet te ver van huis wil werken. Voor de herfst wil ik voor mijzelf duidelijk hebben wat mijn prioriteiten voor de komende jaren zijn. Voorlopig richt ik mij op het leren van Engels", aldus Ostapchuk.

De schorsing van Ostapchuk loopt af op 8 augustus 2016, tijdens het atletiekprogramma van de Olympische Spelen in Rio. Ze zal zich daardoor zo goed als onmogelijk kunnen kwalificeren voor de olympische wedstrijd en mede daardoor ziet ze een comeback niet meer zitten.