Scientology wil eigen school in Amsterdam

Icoon OnderwijsDe omstreden organisatie Scientology Kerk wil een eigen basisschool starten in Amsterdam-Noord. De Stichting Effectief Onderwijs (SEO), verbonden aan Scientology, heeft daartoe een verzoek ingediend bij het stadsdeel. Het onderwijs op de school zal gebaseerd zijn op de ideeën van L. Ron Hubbard, de grondlegger van de Scientology Kerk.

De sektarische club runt in Amsterdam al een kleine particuliere school, de Lafayetteschool in de Derde Oosterparkstraat, waarop begin dit jaar 28 leerlingen stonden ingeschreven. Aangezien deze school geen subsidie ontvangt, dienen ouders hiervoor een schoolgeld van 5520 euro per jaar te betalen.

Amsterdam-Noord heeft de aanvraag voor een nieuwe school vooralsnog afgewezen. De SEO heeft hier bezwaar tegen aangetekend. Zij is het niet eens met de prognose van het stadsdeel dat het de nieuwe school nooit zal lukken om binnen vijf jaar aan het wettelijke minimum van driehonderd leerlingen te komen. "Uit onze berekeningen blijkt dat er wel degelijk voldoende animo bestaat", stelt Aukje Koster van SEO. "De Lafayetteschool heeft een wachtlijst met tientallen belangstellenden. Bovendien weten we dat veel andere ouders aanhikken tegen de kosten van het onderwijs. Als wij worden bekostigd, zal het aantal leerlingen zeker toenemen." Volgens Koster hebben de meeste ouders geen band met Scientology. "Zij voelen zich aangetrokken door het onderwijs, niet door de religie."