Taxi's: vrij tarief, meter weg

Volgens taxibranchevereniging KNVT zijn maximumritprijzen en verplicht gebruik van taximeters achterhaald. Aanleiding voor die uitspraak is de komst van taxi-appdienst Uber.

"Daar wordt de prijs online vastgelegd en Uberchauffeurs hebben geen taxibord. De kans dat de inspectie of de politie zo'n rit aantreft, is heel erg klein", zegt secretaris Hubert Andela in Het Parool. Zijn conclusie is dat een maximumtarief en meter zinloos zijn geworden.

Uber is een appdienst waarvan klanten en chauffeurs lid kunnen worden. De software die het bedrijf ontwikkelt houdt zaken als drukte en verkeers- en weersituatie in de gaten, en gebruikt data over vergelijkbare dagen om constant voorspellingen te doen. Op basis daarvan wordt de prijs continu aangepast. Daarmee zou regelmatig de wettelijke maximumprijs worden overschreden, meent de KNVT.

Uber stelt dat dit niet relevant is. "Voor Uber zijn maximumtarieven niet van toepassing, omdat wij geen taxivervoer maar contractvervoer aanbieden." Maar de Inspectie Transport beweert dat Uber zich als taxibedrijf gewoon aan de maximumtarieven moet houden. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd, want zie ook onderstaande.