Grote taxicentrale Amsterdam verliest vergunning

Een van de grotere taxicentrales in Amsterdam, TCM, is zijn vergunning kwijtgeraakt. Dat maakte de gemeente Amsterdam vrijdag bekend. De gemeente vreest dat TCM de vergunning gebruikt voor 'criminele activiteiten'. De bijna 160 chauffeurs die bij de centrale zijn aangesloten krijgen vier weken de tijd om zich bij een andere taxicentrale aan te sluiten.

Taxibedrijven die in Amsterdam willen rijden moeten sinds mei vorig jaar worden bestempeld als Toegelaten Taxi Organisaties (TTO's). Daaraan zijn tal van regels verbonden, zodat klanten kunnen rekenen op een 'veilige en betrouwbare taxirit'. Die vergunning geldt echter alleen voor de centrale, niet voor de aangesloten chauffeurs.

Centrales die een TTO hebben worden doorgelicht door het landelijk bureau Bibob, dat de verwevenheid van bedrijven met de onderwereld onderzoekt. Dat bureau adviseerde de gemeente Amsterdam om de vergunning van TCM in te trekken. De gemeente volgt dat besluit op, zo meldt een woordvoerder. TCM kan nog wel in beroep gaan.