Atoomklok VS nu nog nauwkeuriger

Goed nieuws voor de liefhebbers van punctualiteit: het National Institute for Standards and Technology (NIST) heeft een nieuwe atoomklok, die drie keer zo nauwkeurig is als de oude. Hierdoor behoort de afwijking van de vorige klok - een seconde per driehonderd miljoen jaar - tot het verleden. De nieuwe klok, de NIST F-2, werd donderdag aangezet.

Atoomklokken gebruiken cesiumatomen om op extreem nauwkeurige wijze tijd bij te houden. Door de frequentie van een energieverschil dat optreedt in het atoom te meten wordt vastgesteld hoe lang een seconde precies duurt.

De oude atoomklok wordt met 26,6 graden Celsius relatief gezien vrij warm als hij aanstaat. De nieuwe atoomklok wordt kunstmatig gekoeld tot -193 graden. Hierdoor wordt de invloed van achtergrondstraling tot een minimum beperkt, waardoor de metingen een stuk nauwkeuriger worden.

Onder meer banken en computernetwerken gebruiken de atoomklok om de tijd bij te houden. De internetdienst van het NIST wordt dagelijks maar liefst acht miljard keer geraadpleegd.