'Stemmen via volmacht moet worden afgeschaft'

De mogelijkheid om via een volmacht te stemmen, moet worden afgeschaft. Dat zegt politicoloog en maker van het Kieskompas André Krouwel donderdag in Trouw nadat deze week in meerdere gemeenten ronselpraktijken aan het licht zijn gekomen. Krouwel vindt dat er meer mogelijkheden moeten komen voor kiezers om zelf hun stem uit te brengen.

Dat kan volgens hem bijvoorbeeld door de verkiezingen over meerdere dagen te verspreiden. "Of net als in de Verenigde Staten, waar het mogelijk is om vijf dagen van tevoren al te stemmen."

Ook stemmen in het weekend zou volgens Krouwel al veel schelen. Volgens de politicoloog zijn verkiezingen in Nederland op 'rare, doordeweekse dagen' terwijl het in veel landen normaal is om op een zondag naar de stembus te gaan.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht is het ronselen van voorkeurstemmen deze week volop in het nieuws. Zo heeft burgemeester Peter Cammaert van Roermond lijsttrekkers en fractievoorzitters van politieke partijen in zijn gemeente gewaarschuwd voor ronselpraktijken. Hij zou daar van 'verschillende kanten' berichten over hebben ontvangen.

Ook in Heusden en Soest zijn mogelijk stemmen geronseld, zo werd eerder deze week bekend. In Soest trok Osman Suna zich daarom terug als lijsttrekker van de PvdA. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de zaak. In Heusden heeft de burgemeester aangifte gedaan van het ronselen van voorkeursstemmen. Tegen welke partij is niet bekend.