'Kabinet wil alleen fractievoorzitters in Stiekem'

Alleen fractievoorzitters moeten in de zogenoemde commissie Stiekem over het werk van de Nederlandse inlichtingendiensten worden bijgepraat. Kamerleden die over de inlichtingendiensten gaan moeten daar volgens het kabinet geen plek in krijgen, zoals meerdere partijen willen. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van ingewijden.

Het kabinet wil deze Kamerleden op een andere manier voorzien van geheime informatie. Hoe dat moet gebeuren, is nog niet bekend.

In de commissie Stiekem worden nu alleen de fractievoorzitters in de Tweede Kamer bijgepraat over het werk van de AIVD en de MIVD. Onlangs was er onduidelijkheid over wat wel en wat niet aan de commissie is verteld.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) had de Kamer vorig najaar namelijk verteld dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA 1,8 miljoen metadata in Nederland had verzameld. Pas vorige maand verklaarde hij dat de Nederlandse inlichtingendiensten dit zelf hadden gedaan.

Vervolgens meldde NRC Handelsblad op basis van anonieme bronnen dat het kabinet de commissie Stiekem hier eerder al over had geïnformeerd. Maar niet alle fractievoorzitters zouden de betekenis van de informatie hebben begrepen.

PvdA-leider Diederik Samsom suggereerde ook dat de fractieleiders al waren bijgepraat via de commissie. Dat zou de woede van Samsom verklaren toen een groot deel van de oppositie een motie van wantrouwen tegen Plasterk indiende. De commissie liet daarna echter een verklaring uitgaan waarin stond dat de commissie zich niet geïnformeerd achtte.

Het valt nu niet met zekerheid te zeggen wie wanneer was geïnformeerd. VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff wil daarom dat Kamerleden die over de inlichtingendiensten gaan ook geheime informatie krijgen. De Kamer zou dan meer inhoudelijk debat kunnen voeren over de inlichtingendiensten. SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks zien zo'n systeem volgens De Telegraaf ook wel zitten.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wijst er dinsdag in een reactie op dat niet het kabinet, maar de Kamer over het instellen of opheffen van Kamercommissies gaat. "Overigens los je het probleem met de informatievoorziening niet op met het slechts vervangen van de fractievoorzitters door woordvoerder-kamerleden", schrijft zij.

Daarom moet de commissie volgens Voortman uitgebreidere bevoegdheden krijgen en moet er meer informatie worden vrijgegeven. Volgens Voortman moet daarin het voorbeeld van Duitsland en Groot-Brittannië worden gevolgd.