Plasterk biedt Kamer excuses aan

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft de Tweede Kamer dinsdag zijn excuses aangeboden voor zijn uitlatingen in een Nieuwsuur-uitzending op 30 oktober vorig jaar.

Plasterk zei daarin dat het niet de Nederlandse veiligheidsdiensten waren die 1,8 miljoen data over telefoongesprekken hadden verzameld. Dat bleek later onjuist. "Ik heb een verklaring gepresenteerd, terwijl ik niet zeker wist of die correct was. Dat was beslist zeer onverstandig van mij. Ik had dat niet moeten doen. Een niet vaststaande verklaring opperen, was een verkeerde keuze. Ik had me moeten beperken tot wat ik met zekerheid kon zeggen. Ik bied daarvoor mijn excuus aan", zei Plasterk.

Hij zei dat hij het toen "van groot belang" vond om te melden dat niet de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD tegen de Nederlandse wet in gesprekken had afgetapt. Hij had hiervoor geen alternatief moeten presenteren, maar deed dat wel, door te zeggen dat de Amerikanen de gesprekken hadden onderschept.

Plasterk erkent dat hij heeft gespeculeerd. "Speculeren was buitengewoon onverstandig, dat had ik niet moeten doen."

Plasterk verdedigt zich dinsdag samen met minister Jeanine Hennis van Defensie tegen beschuldigingen dat zij de Kamer verkeerd hebben geïnformeerd over het aftappen van metadata. De oppositie heeft een motie van wantrouwen achter de hand voor het geval Plasterk niet overtuigend antwoordt op de vragen.

Plasterk biedt Kamer excuses aan
"Sorry."