FOK!toen: The Air That I Breathe

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we precies veertig jaar terug in de tijd. Het was namelijk in de week van 2 maart 1974 dat de single 'The Air That I Breathe' van The Hollies op de hoogste plaats in de Top 40 te vinden was. Het zou eveneens de laatste grote hit zijn van de band, die gedurende de zestiger en vroege zeventiger jaren vele hits hadden gescoord. In deze aflevering van FOK!toen blikken we terug op een aantal van de bekendste versies van het liedje.

De Nederlandse single van The Hollies
De Nederlandse single van The Hollies

Het origineel
Voor de oorsprong van het nummer 'The Air That I Breathe' moeten we terug naar 1972. In dat jaar verscheen namelijk het album It Never Rains in Southern California van Albert Hammond. Naast bekende singles als 'It Never Rains in Southern California', 'Down By The River' en 'If You Gotta Break Another Heart' treffen we op het album als afsluiter een compositie aan van Albert Hammond en Mike Hazlewood, getiteld 'The Air That I Breathe'.

Albert Hammond - It Never Rains in Southern California
Albert Hammond - It Never Rains in Southern California

The Air That I Breathe

If I could make a wish I think I'd pass.
Can't think of anything I need.
No cigarettes, no sleep, no light, no sound.
Nothing to eat, no books to read.
Making love with you.
Has left me peaceful warm and tired.
What more could I ask.
There's nothing left to be desired.
Peace came upon me and it leaves me weak.
Sleep, silent angel go to sleep.

Sometimes all I need.
Is the air that I breathe.
And to love you.

Sometimes all I need.
Is the air that I breathe.
And to love you.

Sometimes all I need.
Is the air that I breathe.
And to love you.

Phil Everly - Star Spangled Springer
Phil Everly - Star Spangled Springer

De eerste cover-versie
In 1973 verschijnt de eerste coverversie van 'The Air That I Breathe' op vinyl. De door Duane Eddy geproduceerde elpee Star Spangled Springer van Phil Everly opent met een fraaie uitvoering van het liedje. Duane Eddy speelt eveneens gitaar, terwijl de toetsen worden bespeeld door Warren Zevon.

The Hollies
In 1974 verscheen het album The Hollies van de gelijknamige band, waarop we de meest succesvolle single van de groep aantreffen. Naast 'The Air That I Breathe' staat ook de single 'The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee' op dit album. Ook die single stond in november 1974 in Nederland twee weken op de toppositie van de Top 40.

Olivia Newton John - Have You Never Been Mellow
Olivia Newton John - Have You Never Been Mellow

Goed voorbeeld doet goed volgen en zo is het liedje in 1974 ook terug te vinden op het album In My Life van Cilla Black en de elpee Great Instrumentals van James Last. Het daaropvolgende jaar kijkt de Nieuw-Zeelandse zangeres Olivia Newton John ons verleidelijk aan op haar album Have You Never Been Mellow, waarop we ook een mooie versie van 'The Air That I Breathe' aantreffen. Olijfje zou datzelfde jaar ook 'He Ain't Heavy...He's My Brother' van The Hollies coveren.

The Shadows
In 1976 nemen The Shadows, de voormalige begeleidingsband van Cliff Richard, 'The Air That I Breathe' op voor hun album Specs Appeal. Het nummer zou het album echter niet halen en fans moesten tot 1992 wachten voordat het alsnog werd uitgebracht op de verzamel-cd More Tasty.

Orchester Anthony Ventura - 20 Traum-Melodien
Orchester Anthony Ventura - 20 Traum-Melodien

In 1977 verschijnt het easy listening-album 20 Traum-Melodien van het Orchester Anthony Ventura op het roemruchte K-Tel Records. Naast diverse medleys met populaire hits horen we ook een bombastische uitvoering van 'The Air That I Breathe'. Ook doet Ariola Records een duit in het zakje als in 1979 een tenenkrommende discouitvoering van 'The Air That I Breathe' wordt uitgebracht door de formatie Champagne.

Julio Iglesias - 1100 Bel Air Place
Julio Iglesias - 1100 Bel Air Place

In 1983 lijkt ook de countrywereld het nummer te hebben (her)ontdekt. Zo verschijnen er versies van 'The Air That I Breathe' op het album Man of Steel van Hank Williams Jr. en brengt Rex Allen, Jr. het nummer uit op single. Ook wordt het liedje in 1984 uitgebracht door de bij veel FOK!kers zo geliefde zanger Julio Iglesias op zijn album 1100 Bel Air Place. Naast Iglesias horen we ook The Beach Boys in deze mierzoete uitvoering van 'The Air That I Breathe'.

Hammond & West - Air Disaster
Hammond & West - Air Disaster

In 1986 neemt Albert Hammond het liedje opnieuw op, samen met de Nederlandse zanger Albert West. Het nummer verschijnt op de K-Tel elpee Hammond And West en wordt in 1987 ook uitgebracht als B-kant van de maxi-single waarop we ook een flitsende discomix van het liedje 'Air Disaster' aantreffen.

De negentiger jaren
Ook in de negentiger jaren wordt 'The Air That I Breathe' regelmatig door artiesten op de gevoelige band vastgelegd. Zo horen we het liedje voorbijkomen op het album Fires of Eden (1990) van Judy Collins, Summer of '78 (1996) van Barry Manilow en Drag (1997) van K.D. Lang.

In 1993 zou het liedje ook nog bijna tot een rechtszaak leiden. Dat jaar verscheen de single 'Creep' van de groep Radiohead, een liedje dat nogal wat overeenkomsten vertoonde met het nummer van Albert Hammond. Nadat Hammond en Hazlewood credits kregen op latere persingen van het album Pablo Honey was iedereen weer tevreden en zag de muzikant af van verdere vervolging.

Simply Red - The Air That I Breath
Simply Red - The Air That I Breath

De laatste keer dat 'The Air That I Breathe' in de Nederlandse hitlijsten zou verschijnen was in september 1998 als de single van Simply Red wordt uitgebracht. De single zal een vijftal weken in de Top 100 vertoeven en haalde daarbij de 82e plaats. Ook staat het liedje op het album Blue van Simply Red.

Vanaf 2000 is 'The Air That I Breathe' nog opgenomen door de voormalige BZN-zanger Jan Keizer (album Going Back in Time - 2001). De laatste keer dat we het liedje tot nu toe tegen kwamen was toen in 2010 door Albert Hammond de dubbel-cd Legend in Spanje werd uitgebracht. Op dat album staat een uitvoering van 'The Air That I Breathe', opgenomen door Albert Hammond en Cliff Richard.

Albert Hammond - Legend
Albert Hammond - Legend