[Eredivisie] Uitslagen speelronde 26

Dit weekend stond de 26e speelronde op het programma. De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax eindigde in het voordeel van de ploeg uit Amsterdam: de wedstrijd eindigde in 1-2. Nummer twee FC Twente morstte twee punten door gelijk te spelen tegen FC Utrecht, waardoor het gat met Ajax nu acht punten is.

Het openingsduel was tussen Heracles Almelo en sc Heerenveen. Heracles was in de eerste helft de betere ploeg en kwam na bijna een half uur spelen verdiend op 1-0 via Tannane. Lang kon de ploeg niet genieten van de voorsprong want tien minuten later kwam Heerenveen via De Roon op gelijke hoogte. Na rust koos Heracles snel voor de aanval, maar uit de counter scoorde Finnbogason voor Heerenveen. Na de 1-2 kregen beide ploegen nog wel wat kansen maar ze weren niet omgezet in een doelpunt.

PEC Zwolle nam het thuis op tegen N.E.C. Nijmegen. De Zwollenaren kwamen al na zes minuten op voorsprong door een doelpunt van Fernandez. Vervolgens verloor de ploeg de grip op de wedstrijd. De 2-0 viel nog wel toen een als voorzet bedoelde vrije trap in het doel belandde, maar vlak voor rust kwam N.E.C. via Rieks terug. In de tweede helft kwamen ze al snel verdiend op gelijke hoogte. Na bijna een uur spelen kwam PEC weer op voorsprong na een keiharde kegel van Broerse. Voor de tweede keer kwam N.E.C. naast PEC te staan toen Rieks de gelijkmaker maakte.

In Den Haag stond het duel tussen ADO Den Haag en NAC Breda op het programma. ADO, sinds een paar weken met Fraser als nieuwe coach, en NAC speelden een slechte eerste helft waar geen doelpunten vielen. De tweede helft was beter om naar te kijken. NAC kwam na tien minuten op voorsprong na een mooie aanval van Hooi. Al snel werd het duel aantrekkelijker en kwam ADO langszij via Alberg.

Nummer vijf PSV ging op bezoek bij Go Ahead Eagles, de nummer veertien van de Eredivisie. Al in de eerste minuut scoorde Antonia voor Go Ahead. Hij scoorde uit een voorzet van Houtkoop. Ruim twintig minuten later verdubbelde Go Ahead zelfs de voorsprong, toen Rijsdijk uitbrak en de bal teruglegde op Falkenburg. De ploeg uit Deventer miste vervolgens twee grote kansen op de 3-0. PSV begon na de theepauze aan een opmars. In de 49e minuut scoorde Depay en kantelde het duel. Met nog twintig minuten te spelen scoorde Locadia de gelijkmaker en in de slotfase werd zelfs de 2-3 gemaakt via huurling Ruiz.

Hekkensluiter Roda JC reisde af naar Arnhem, waar de wedstrijd tegen Vitesse wachtte. Vitesse zette flink druk in het begin van de wedstrijd, wat na een kwartier spelen tot een doelpunt van Havenaar leidde. Een kwartier later was de wedstrijd al beslist: Bonevacia (Roda) kreeg rood na een overtreding op Havenaar in scoringspositie, en Vejinovic schoot de toegekende vrije trap binnen. De rest van de wedstrijd was weinig interessant. Vitesse viel aan, maar zonder overtuiging. Een kwartier voor tijd maakte Havenaar zijn tweede van de avond en vergroot daarmee de zorgen van degradatiekandidaat Roda.

In Utrecht kwam nummer twee FC Twente op bezoek. Om het gat met koploper Ajax zo klein mogelijk te houden moest er gewonnen worden. De ploeg nam dit ook als doel en kwam na twintig minuten verdiend op voorsprong via Promes. Utrecht kreeg hierna een kans op de gelijkmaker, maar een schot van v.d. Maarel belandde op de paal. In de tweede helft kwam Utrecht al na acht seconden na de aftrap op gelijke hoogte. Hierna waren beide ploegen in balans en werden er aan beide kanten kansen op de winst gemist.

Feyenoord en Ajax namen het in de 58e Rotterdamse editie van De Klassieker tegen elkaar op. Ajax kreeg de eerste kans van de wedstrijd, maar een vrije trap van De Jong belandde in de muur. Hierna was het een vlotte aanval van Martins Indi die wel slaagde toen hij voorzette op Pellè en deze binnenkopte. Vlak voor rust kwam Ajax via de net ingevallen Sigthórsson op 1-1. Met nog twintig minuten te spelen verzuimde Clasie om na een hoekschop de bal weg te trappen waardoor Veltman kon profiteren: 1-2. Feyenoord kon niet meer op gelijke hoogte komen en heeft nu twaalf punten achterstand op de koploper.

FC Groningen nam het in een noordelijke derby op tegen SC Cambuur. Het veld van Groningen was nog steeds moeilijk te bespelen, maar er werden genoeg kansen gecreëerd. Onder andere Ritzmaier (vrije trap), Leeuwin (kopbal), De Leeuw (op de paal) en Chery (zijnet) werden gevaarlijk maar scoorden niet. Deze laatstgenoemde scoorde na rust wel waardoor Groningen op een voorsprong kwam. Cambuur kwam even later op gelijke hoogte nadat Kappelhof handsmaakte. Manu faalde niet vanaf de stip en zorgde voor een punt.

De laatste wedstrijd was tussen AZ en RKC Waalwijk. AZ, dat donderdag nog gelijkspeelde tegen Slovan Liberec in de Europa League, begon gretig en kwam binnen tien minuten al op voorsprong. Doelman Seda van RKC redde een paar keer goed, maar hij was kansloos bij de 2-0 van Viergever. Na rust verdubbelde Berghuis de stand binnen elf minuten met een droog schot en een harde knal in de kruising. AZ miste in de slotfase nog meer kansen, waardoor de eindstand op 4-0 stond.

PEC Zwolle-speler Karagounis in duel met Conboy. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)