Krimtataren bezorgd over onrust op de Krim

De Krimtataren maken zich grote zorgen over de situatie op de Krim. Dat zegt de Tataarse historicus Enver Sejtmemetov. Volgens hem zouden de ontwikkelingen op het schiereiland in de Zwarte Zee, waar etnische Russen zestig procent van de bevolking vormen, kunnen leiden tot een nieuw Bosnië of Kosovo.

"De situatie op de Krim was vanaf het begin van de jaren negentig stabiel. Maar nu zou ze kunnen exploderen", zegt Sejtmemetov. "Als Tataar en moslim ben ik ongerust over de toestand." De spanning op de Krim loopt op, nadat afgelopen weekend het Oekraïense parlement president Viktor Janoekovitsj had afgezet.

Etnische Russen in de regio moeten niets hebben van de nieuwe machthebbers in Oekraïne en zoeken aansluiting bij Rusland. De Krimtataren, die na de deportatie door Stalin tijdens de Tweede Wereldoorlog sinds eind jaren tachtig weer beginnen terug te keren naar de Krim, willen daar grotendeels niets van weten.

Dat heeft deels te maken met de deportatie die door Moskou destijds werd verordonneerd. Maar volgens Sejtmemetov zit het probleem dieper. "Ik heb niets tegen Russen, maar ze zijn nog wel altijd wel behept met een imperialistische mentaliteit", zegt de historicus.

Daarnaast speelt volgens Sejtmemetov mee dat na de hevige Sovjetrepressie de Krimtataren weinig trek hebben in een nieuwe dictatuur. Te weten: die van Vladimir Poetin.

Volgens hem bestaat er een groot cultuurverschil tussen de Krimtataren en de Russen op de Krim. "Tataren zijn goed georganiseerd en slaagden er sinds hun terugkeer naar de Krim in zich stukken land toe te eigenen. Dat heeft kwaad bloed gezet bij de Russische bevolking."

Woensdag kwam het bij demonstraties in Simferopol, het bestuurlijke centrum van de Krim, tot een handgemeen tussen etnische Russen en Krimtataren. Een Russische deelnemer aan die betoging sprak woensdagavond in Sevastopol een menigte van enkele duizenden toe. "Krimtataren, we zijn allemaal Krimbewoners. Maar als jullie oorlog willen, kunnen jullie het krijgen", zei hij.