Oeganda nu officieel homohatend

De Oegandese president Yoweri Museveni heeft maandag de omstreden antihomowet getekend. Dat melden Oegandese media. Onder de nieuwe wet kunnen homoseksuelen veertien jaar tot levenslange gevangenisstraf krijgen voor hun seksuele geaardheid. Oorspronkelijk wilde het Oegandese parlement in de wet opnemen dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf zou komen te staan. Dit werd na internationale kritiek afgezwakt.

Homoseksualiteit is al verboden in Oeganda. Het Oegandese parlement nam de wet in december aan en deze moest alleen nog door de president worden getekend. Museveni zei een maand geleden dat hij de wet niet zou tekenen, maar kwam later op dit besluit terug.

Ugandese 'wetenschappers' hebben volgens Museveni aangetoond dat homoseksualiteit niet genetisch is bepaald. Als westerse wetenschappers hem het tegendeel kunnen bewijzen, wil hij eventueel op zijn besluit terugkomen. Aangezien dat allang het geval is, hoeft er aan die toezegging geen enkele waarde te worden gehecht.

De wet is populair in Oeganda, maar wordt door mensenrechtenorganisaties en de internationale gemeenschap veroordeeld. Meerdere Europese landen hebben gedreigd om ontwikkelingshulp aan Oeganda stop te zetten of te verminderen als de wet wordt aangenomen. De Amerikaanse president Barack Obama riep Museveni op om de wet niet te tekenen. Als hij dit wel zou doen, zou dit de betrekkingen met Washington compliceren, aldus Obama.

Zondag zei de gepensioneerde Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu dat het tekenen van de wet verkeerd zou zijn. "Er is nooit een wetenschappelijke rechtvaardiging voor vooroordelen en discriminatie, nooit", zei Tutu. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zei vorige week maatregelen te zullen nemen als Museveni de wet ondertekent. "Die wet is onacceptabel en kan niet zonder consequenties blijven." Ook de Tweede Kamer riep Timmermans op om druk op Oeganda uit te oefenen.

De Oegandese homohaat is geïnitieerd door verschillende religieuze groeperingen. Met name Amerikaanse evangelisten hebben het promoten van homovervolging hoog op hun agenda staan.