'Beter niet te veel opvallen als homo in Oeganda'

Nederlanders die naar Oeganda reizen doen er goed aan rekening te houden met de negatieve opvattingen in het land over homoseksualiteit. "U wordt geadviseerd hiermee rekening te houden bij uw opstelling en uitingen", schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een woensdag aangepast reisadvies.

Het advies is vooral bedoeld voor homoseksuelen, licht een woordvoerder desgevraagd doe. Het onderwerp homoseksualiteit staat in Uganda extra in de belangstelling vanwege een omstreden antihomowet die ieder moment kan worden aangenomen.

President Yoweri Museveni kondigde vrijdag aan een antihomowet te ondertekenen. Als dat gebeurt, wordt onder meer een levenslange gevangenisstraf gezet op homoseksuele handelingen. Homoseksualiteit wordt volgens het ministerie door het overgrote deel van de Oegandese bevolking niet aanvaard.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) waarschuwde dinsdag dat ondertekening van de wet bilateraal en via de Europese Unie gevolgen zal hebben. Ook wordt de steun aan maatschappelijke organisaties die zich voor de wet hebben uitgesproken tegen het licht gehouden.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) schreef dat Oegandese asielzoekers van wie hun homoseksualiteit 'geloofwaardig' is, niet worden uitgezet.