Sochi vandaag - vrijdag 21 februari

Het is alweer de zestiende dag van de Olympische Winterspelen in Sochi, en het is een dag met veel teamwedstrijden. Bij het schaatsen worden de eerste rondes voor de ploegenachtervolging verreden, bij het biatlon is de vrouwenestafette. Ook zijn er de medaillewedstrijden voor het mannencurling en wordt in de halve finales van het ijshockeytoernooi voor mannen besloten wie er in de finale staat. Ook is er de relayfinale bij het shorttrack, waarbij het Nederlandse team op zoek zal gaan naar de tweede shorttrackmedaille.

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medailles
8:45 Freestyleskiën Vrouwen skicross: kwalificatie Nee
9:30 Curling Mannen troostfinale: China - Zweden Ja
10:30 Freestyleskiën Vrouwen skicross: achtste finales Nee
11:05 Freestyleskiën Vrouwen skicross: kwartfinales Nee
11:25 Freestyleskiën Vrouwen skicross: halve finales Nee
11:41 Freestyleskiën Vrouwen skicross: finales Ja
13:00 IJshockey Mannen halve finale: Zweden - Finland Nee
13:45 Alpineskiën Vrouwen Slalom: Run 1 Nee
14:30 Curling Mannen finale: Canada - Groot-Brittannië Ja
14:30 Schaatsen Mannen ploegenachtervolging: kwartfinales Nee
15:23 Schaatsen Vrouwen ploegenachtervolging: kwartfinales Nee
15:30 Biatlon Vrouwen 4x6km estafette Ja
16:13 Schaatsen Mannen ploegenachtervolging: halve finales Nee
17:15 Alpineskiën Vrouwen Slalom: Run 2 Ja
17:30 Shorttrack Mannen 500 meter: kwartfinales Nee
17:44 Shorttrack Vrouwen 1000 meter: kwartfinales Nee
18:00 IJshockey Mannen halve finale: Verenigde Staten - Canada Nee
18:13 Shorttrack Mannen 500 meter: halve finales Nee
18:21 Shorttrack Vrouwen 1000 meter: halve finales Nee
18:43 Shorttrack Mannen 500 meter: finales Ja
18:53 Shorttrack Vrouwen 1000 meter: finales Ja
19:18 Shorttrack Mannen 5000 meter aflossing: finale Ja

Nederlanders in actie

Er komen drie Nederlandse teams in actie. Bij de ploegenachtervolging voor mannen zullen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij in actie komen. Jorrit Bergsma is de reserve. Zij zullen er voor willen zorgen dat zij op zaterdag de finale om het goud mogen rijden. Ireen Wüst, Lotte van Beek en Jorien ter Mors hoeven alleen een kwartfinale te schaatsen op de ploegenachtervolging. Marrit Leenstra is daar reserve. Voor ter Mors wordt het een drukke dag, want na de ploegenachtervolging zal zij ook in actie komen bij het shorttrack, waar de vrouwen de finalerondes voor de 1000 meter rijden. De mannen rijden de finalerondes op de 500 meter, waarbij Sjinkie Knegt en Freek van der Wart in actie komen. Zij komen, samen met Daan Breeuwsma en Niels Kerstholt, ook in actie op de 5000 meter aflossingsfinale.

Prominenten in actie

Spannend wordt het bij het mannenijshockey. In de halve finales staan Canada en de Verenigde Staten tegenover elkaar. De Canadezen pakten vier jaar geleden het goud doodat Sidney Crosby de 3-2 wist te scoren in overtime. De Canadezen zijn ook nu weer de favoriet voor het goud, maar de Verenigde Staten zullen er alles aan willen doen om nu naar de finale te gaan ten koste van de Canadezen.

PRO SHOTS/ZUMA sports wire - Sidney Crosby juichend tegen de VS
Sidney Crosby juichend tegen de VS (PRO SHOTS/ZUMA sports wire)

Opmerkelijk

Nederland is topfavoriet bij de ploegenachtervolging voor mannen en voor vrouwen. Het onderdeel werd nog nooit gewonnen op de Olympische Spelen door een Nederlands team. De mannen werden sinds de invoering van het onderdeel op de WK afstanden in 2005 echter maar één keer geen wereldkampioen. Dit gebeurde in 2011, het jaar dat in het teken stond van de afwezigheid van Sven Kramer. Het blokjesincident in 2006 moest uitgewist worden in Vancouver maar ook daar lukte het niet. Kan Nederland eindelijk het spook van de ploegenachtervolging van zich af werpen en 2 keer goud pakken?