Edese scheikundeleraar maakte mosterdgas zelf

Het mosterdgas dat in oktober werd gevonden in de kelderbox van een overleden natuur- en scheikundeleraar was door de bewoner zelf gemaakt. Het Openbaar Ministerie spreekt van een 'extreem uit de hand gelopen hobby'. Dat is de conclusie na onderzoek naar de herkomst van het gevaarlijke en verboden gifgas.

Het OM wilde na de vondst in de kelder van een flat in Ede weten of andere mensen de beschikking hadden over het mosterdgas of bij de productie betrokken waren geweest. Daar lijkt geen sprake van. Omdat het in een kluis in de kelderbox aangetroffen buisje met mosterdgas is vernietigd is het onderzoek nu gesloten.

De scheikundige schreef voor zijn dood in een uitgebreide brief aan zijn broer over de 56 in zijn huis aanwezige chemicaliën, inclusief instructies hoe daarmee om te gaan. Het onderzoek heeft aangetoond dat hij het mosterdgas zelf in 2001 heeft gemaakt.

De flat aan het Bijsterveld werd na de vondst van de brief direct ontruimd. De 110 bewoners mochten pas een dag later terug naar huis.