Onderzoek bevestigt mosterdgas in Edese kelderbox

Een overleden leraar uit Ede had in zijn kelderbox inderdaad mosterdgas en andere strijdgassen liggen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend. De man bewaarde de chemicaliën in flesjes. Het appartementencomplex werd vorige maand uit voorzorg ontruimd.

Naast mosterdgas werd ook chloorpicrine, difosgeen en CN-traangas aangetroffen in de kelderbox. Het bezit van mosterdgas is strafbaar. Het gas werd in de Eerste Wereldoorlog gebruikt als strijdgas. Het bezit van de andere gassen is strafbaar als ze bedoeld zijn om andere mensen kwaad te doen.

De politie onderzoekt de herkomst van de stoffen nog. De bewoners van de flat zijn inmiddels op de hoogte gesteld. In totaal konden 110 mensen een dag en nacht hun flat niet in.

De man was voormalig leraar natuurkunde. Na zijn dood kreeg zijn broer een brief waarin stond dat hij in zijn kelderbox mosterdgas had opgeborgen. Wat hij van plan was met de stoffen is niet bekend. De broer lichtte na het lezen van de brief de politie in, waarna de flat op 18 oktober werd ontruimd en onderzocht.