VVD haalt naar PvdA uit om wietteelt

De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn elkaar in de haren gevlogen tijdens een debat over het coffeeshopbeleid in de Tweede Kamer. Kamerlid Ard van der Steur van de voormalige vrijheidspartij VVD beschuldigde zijn collega Marith Rebel van de voormalige arbeiderspartij PvdA van een 'verfoeilijke suggestie' over het manifest waarin een aantal gemeenten pleit voor de regulering van de wietteelt.

Dat is ook ondertekend door een aantal VVD-burgemeesters. Dat zou Van der Steur toch te denken moeten geven, zei Rebel. "Ik zeg het niet graag, maar de suggestie die Rebel op tafel legt is staatsrechtelijk onjuist en verfoeilijk", reageerde Van der Steur als een wesp gestoken. Hij wees erop dat burgemeesters zijn benoemd door de kroon, boven de partijen staan en hebben te luisteren naar de gemeenteraad.

De gedachte dat de burgemeester in de eerste plaats de partijlijn moet volgen doet vermoeden dat dit bij de PvdA wel het geval is, sneerde de VVD'er.

VVD en PvdA denken verschillend over het gedoogbeleid. Rebel is voor regulering en vindt dat gemeenten lokaal moeten kunnen experimenteren met gereguleerde wietteelt om zo te kijken of de overlast en criminaliteit die nu met wietteelt gepaard gaan, afnemen. De VVD ziet daar niets in en houdt vast aan het huidige gedoogbeleid.

Vooralsnog kiest een kleine meerderheid de lijn van de VVD en van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) die zich eveneens verzet tegen de gereguleerde wietteelt. Behalve de VVD gaat het om CDA, PVV, ChristenUnie, SGP en Louis Bontes, samen goed voor 77 zetels. Opmerkelijk in dezen is dat juist twee partijen met het woord 'vrijheid' in de naam pleiten voor handhaving van het verbod.

De linkse partijen zijn wel voor regulering. "Het huidige beleid werkt niet", zei Rebel. Tijdens het debat uitten partijen kritiek op de manier waarop Opstelten het manifest dat door tientallen gemeenten is ondertekend 'met één zin van tafel heeft geveegd'. "Ik heb zelden een minister zo respectloos zien omgaan met het lokale gezag", zei Magda Berndsen (D66). Zij neemt hem deze 'minachting' zeer kwalijk.