'Fiscus eist miljoenen terug van Connexxion'

De Belastingdienst werkt aan een claim van meer dan tien miljoen euro tegen vervoersbedrijf Connexxion vanwege een omstreden bijscholingstraject dat door duizenden buschauffeurs werd gevolgd. De opleidingen vertonen volgens de Onderwijsinspectie ernstige tekortkomingen, schrijft de Volkskrant.

De chauffeurs kregen volgens de krant te weinig les en begeleiding en hoefden vaak geen tentamens te maken. Zo kregen ze voldoendes voor het 'omgaan met klanten in lastiger situaties' terwijl er tijdens proefritten geen lastige klanten waren ingestapt.

Connexxion zegt in de krant dat 3300 buschauffeurs bij twee roc's zijn bijgeschoold in onder meer zuiniger rijden, rekenen, Engels, Nederlands en levensreddend handelen. Dat zou de reizigerstevredenheid sterk hebben vergroot. Per chauffeur kon Connexxion volgens de krant 2700 tot 5400 euro belastingvoordeel claimen.

De Inspectie van het Onderwijs heeft inmiddels acht miljoen euro teruggevorderd van het ROC van Twente en het Summa College in Eindhoven vanwege het aanbieden van ondeugdelijke beroepsopleidingen. Ook van drie andere roc's eist de inspectie geld terug.

Bestuursvoorzitter John van der Vegt van het ROC van Twente zegt in de krant dat aan de regels is voldaan. Hij kondigt ook namens de roc's een kort geding aan om onder de terugvordering uit te komen en imagoschade te claimen. Ook stelt hij dat de regels van de inspectie dateren uit 2012, terwijl de boete verder teruggaat. "Het is alsof de maximumsnelheid is verlaagd en we met terugwerkende kracht een boete krijgen voor de jaren dat die lagere maximumsnelheid nog niet gold."