Oud-schaatser Koss niet blij met Noorse afwezigheid

De Noor Johann Olav Koss is niet te spreken over de afzeggingen van zijn landgenoten voor de tien kilometer. "Het moet wel een verrassing zijn voor de Noorse schaatsbond dat er een tien kilometer plaatsvindt vóór de ploegenachtervolging, aangezien er geen schaatsers voorbereid zijn", liet de viervoudig olympisch kampioen zijn ongenoegen blijken op Twitter.

De Noorse bond maakte zondag bekend dat er geen Noren meedoen aan de tien kilometer. Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen en Simen Spieler Nilsen zien door de Nederlandse overheersing geen kans op een medaille en willen er alles aan doen om bij de ploegenachtervolging voor het eerst op het podium te eindigen.

Koss is niet boos op de schaatsers die zich afmeldden, maar op de Noorse bond, die geen rijders achter de hand had. De oud-schaatser die grote successen boekte in de jaren negentig had graag in ieder geval één Noorse deelnemer gezien, zo maakt hij duidelijk op zijn twitterpagina.

Rintje Ritsma is mede door de afzegging van de Noren zeker van nog een 'clean sweep' voor de Nederlanders. "Tien kilometer mannen lijkt zekerheidje, alleen volgorde nog bepalen. Bij de vijf kilometer voor vrouwen hebben we ook zeker kans op podiumplekken", schreef hij maandag.

Meer twijfels heeft de Beer van Lemmer bij de ploegenachtervolging. "De ploegenachtervolging horen we gewoon te winnen. maar vanuit het verleden weten we dat dit niet vanzelfsprekend is", doelt Ritsma op de teleurstellende uitslagen van de Nederlandse ploegen bij de voorgaande twee Olympische Winterspelen. In 2006 en 2010 won de Nederlandse equipe een bronzen medaille, waar goud in de verwachting lag.