Ter Mors pakt titel op 1500 meter, weer Nederlands podium

Jorien ter Mors is olympisch kampioene geworden op de 1500 meter bij het schaatsen De shorttrackster, die sinds een paar jaar ook op de langebaan rijdt, bleef in de Adler Arena Ireen Wüst ruim een halve seconde voor. Het podium was voor de derde keer dit olympisch toernooi compleet Nederlands, want Lotte van Beek behaalde brons.

Ter Mors was de enige favoriete die voor de dweil op de baan kwam. Zij zette 1.53,51 neer, wat naast een persoonlijk record ook nog eens een nieuw olympisch record betekende. Dat was een tijd waar de ene na de andere rijdster moeite mee had. Marrit Leenstra kwam in eerste instantie tot een tweede tijd, maar had met 1.56,40 bijna drie seconden achterstand.

Heather Richardson, rijdend in het oude Amerikaanse pak, kwam eveneens niet in de buurt. Vervolgens was het aan Wüst, maar ook zij verbeet zich aan de tijd van Ter Mors, die gisteren nog vierde werd op dezelfde afstand bij het shorttrack. Wüst bleef steken op 0,58 seconde van Ter Mors, wat uiteindelijk wel genoeg bleek voor haar tweede zilveren medaille op deze Spelen.

Wat restte was nog de strijd om het brons. Leenstra mocht een tijdje hopen op die derde plek. Ze zag eerst de Russische Yuliya Skokova op 0,05 van haar tijd stranden en moest alleen de slotrit nog afwachten. Daarin kwam haar land- en ploeggenote Lotte van Beek in actie. Die leek niet goed genoeg voor de tijdens van Ter Mors en Wüst, maar ze wist Leenstra met 1.54,54 van het podium af te stoten en haalde de bronzen medaille.

Jorien ter Mors pakt goud op 1500 meter. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Uitslag 1500 meter vrouwen

# Naam Nat. Tijd
1 Jorien ter Mors NED 1.53,51
2 Ireen Wüst NED +0,58
3 Lotte van Beek NED +1,03
4 Marrit Leenstra NED +2,89
5 Yuliya Skokova Rus +2,94
6 Katarzyna Bachleda-Curus Pol +3,67
7 Heather Richardson VS +4,09
8 Yekaterina Lobysheva Rus +4,19