Hypermoslim weg uit Iraakse politiek

De radicale Iraakse geestelijk leider Muqtada al-Sadr verlaat de Iraakse politiek. Dat heeft hij gemeld in een handgeschreven brief die zondag op zijn website werd geplaatst.

In de brief schrijft Sadr dat hij geen politiek ambt zal bekleden en dat alle leden van zijn beweging, Leger van de Mehdi, de Iraakse politiek zullen verlaten. Ook zal Sadr al zijn politieke kantoren sluiten. Sadr gaf geen reden voor zijn vertrek uit de politiek. Hoewel Sadr geen officiële positie binnen de regering bekleedt, heeft hij aanzienlijke invloed op de Iraakse politiek.

Sadr wordt verantwoordelijk gehouden voor het sektarisch geweld in Irak na de Amerikaanse invasie van 2003. Zijn sjiitische beweging heeft duizenden soennieten ontvoerd, gedood en gemarteld. Sadr is een fel tegenstander van de aanwezigheid van Amerikaanse militairen op Iraaks grondgebied. Zijn volgelingen hebben meerdere malen Amerikaanse soldaten aangevallen.

Enkele jaren geleden sloot Sadr een verbond met de Iraakse premier Nuri al-Maliki en kreeg het Leger van de Mehdi enkele ministerposten in het kabinet.