Cameron maakt geld vrij voor wateroverlast

De Britse premier David Cameron heeft dinsdag door de aanhoudende overstromingen in Groot-Brittannië zijn bezoek aan het Midden-Oosten afgezegd. Het land heeft in 250 jaar niet zulk nat weer gehad. Cameron zei op een persconferentie dat 'het niet uitmaakt wat een reddingsoperatie kost' en dat de Britse regering er alles aan zal doen om slachtoffers te helpen.

De Britse premier zou Israël en de Palestijnse gebieden bezoeken, maar verklaarde dat er nu 'niets belangrijker is dan deze wateroverlast.' Er zijn nog honderden overstromingswaarschuwingen van kracht, waarvan er zestien in de categorie 'levensbedreigend' vallen. Het ergste moet mogelijk nog komen. Cameron kondigde aan dat hij het aantal militairen dat wordt ingezet bij de rampenbestrijding verhoogt naar zestienhonderd.

De Britse oppositie vindt dat Cameron veel te laat in actie komt. Linkse critici verwijten de conservatieve Cameron niet genoeg te hebben geïnvesteerd in dijkversterking en het uitbaggeren van rivieren. Aan rechterzijde vraagt men zich af waarom internationale ontwikkelingshulp niet gebruikt kan worden om Britse burgers te helpen.

Het regent in Engeland al meer dan een maand en overstromingen hebben al veel schade veroorzaakt. Honderden mensen die langs de Theems wonen hebben maandag hun woningen moeten verlaten toen de rivier buiten zijn oevers trad. Het waterpeil in de Theems steeg dinsdag verder en er wordt rekening mee gehouden dat nog eens honderden huizen overstromen.